Корнелия Нинова и “находчивите” й бизнес начинания през годините. Ще остане ли начело на БСП?
Общество ОРГ

Последните 2 седмици бяха доста динамични за БСП. Левицата претърпя пълен крах на евроизборите, като месец преди това се смяташе за сигурен победител. Малко след това лидерът на червените – Корнелия Нинова подаде оставка като председател на партията, обявявайки, че ще се яви на избор пред Националния съвет с всички кандидати.

Какво се случи на съобтния пленум на БСП?

Пленумът на водещата партия в левицата у нас, който се проведе през миналата събота се оказа и последен преди свикването на Националния съвет на партията следващата неделя. На него стана ясно едно – битката за председателското място ще бъде много оспорвана.

На влизане в пленума се чуха остри нападки и от двата основни вътрешни лагера – този на Нинова и този на Станишев. Председателката в оставка заяви, че медиите трябва да попитат “другарите” от партията за сценария на пленума в лицето на Станишев, който заяви, че “сценарият вече е написан”.

Малко след приключването на пленума стана ясно, че въпреки, че размести евролистата на БСП и че е председател на ПЕС – Станишев няма да оглави делегацията на българските социалисти в европарламента. За такъв беше избран младият евродепутат – Петър Витанов, който няма никакъв опит в сферата на европейската политика.

“Находчивите” бизнес начинания на Нинова през годините

Както при повечето политически фигури, така и историята на Корнелия Нинова и нейните бизнес начинания през годините не са “чисти”.

При проверка в Търговския регистър името Корнелия Петрова Нинова излиза в 4 фирми –  “Булгартабак-Холдинг” АД“Международен панаир Пловдив” АД, “Еврокариери” ЕООД“Финансови технологии” ООД.

В първата – известният вече бивш български производител на цигари- “Булгартабак-Холдинг” АД, Нинова достига до поста на председател на УС. Тя поема длъжността от бившия директор на предприятието – Христо Лачев, който е обвинен за корупция и източване на дружеството. По това време тя е зам.-министър на икономиката и енергетиката по външно-икономическата политика, както и говорител на БСП.

През 2009 г. е освободена от длъжността от УС на “Булгартабак“, но след това масово се говори за това, че по времето, когато е била председател и зам.-министър на икономиката тя е продавала активи на дружеството.

По това време заедно с нея е уволнен и  Делян Пеевски, който също е зам.-министър в същото правителство, но по държавната политика при бедствия и аварии. Към днешна дата дружеството е във фалит, след като през миналата година затвори и последният му завод.

В “Еврокариери” ЕООД Нинова взима участие заедно със зам.-председателя на БСП в оставка Кирил Добрев, за който екипът ни посочи, че има имоти на стойност близо половин милион лева, като отново Ви информирахме откъде идват парите на ексдепутата.

В посочената компания Нинова и Добрев взимат участие, поради причината, че съдят “Еврокариери” ЕООД, собственик на сайта pogled.info на Румен Вълов Петков, заради обиди и клевети.

Съдебният иск на Нинова е 40 000 лв., а този на Добрев 30 000лв. Те съвпадат с капитала на фирмата, и по този начин съдия изпълнител запорира цялото имущество на компанията.

“Финансови технологии” ООД, вече “ИНТЕР ПРОЕКТ 3 ЕООД” е компания на Нинова, в която учатва и нейният съпруг. От основаването и до момента, тя е работила и с правителството на Дубай, както и с Индийски компании по проекти в сферата на финансовите услуги.

Отново като заместник-министър на икономиката Нинова става и председател на съвета на директорите на “Международен панаир Пловдив“ АД

По нейно време в съвета влизат и тогавашният й приятел, но вече един от основните противници в партията – Георги Гергов, неговата съпруга и син. Като към момента всички те още са в управителния съвет на панаира.

Оценката на панаира преди сделката, след която Гергов сменя Нинова на председателското място е 126 150 000 лв, а продажбата на акциите става по времето на правителството на Сергей Станишев – 2007 г.

Може би точно заради всички тези “начинания” в бизнеса, Корнелия Нинова реши да извади партията от парламента, като през по-голям период от миналата година те не получава заплата, защото не ходеха на работа.

За сметка на това Нинова не е декларирала нито 1 имот в Декларацията си за имущество и интереси пред КОНПИ за 2018 г., а единствените и финансови средства са в  депоизт на стойност 67 026 лв.

Ще успее ли Нинова да се завърне на кормилото в БСП?

С оглед отлъчването на Станишев от оглавяването на делегацията на БСП в европарламента, това ясно посочва, че Нинова има приемущество в Националното бюро на партията. Въпреки това, на Националният съвет нещата стоят по различен начин, като доказателство за това е разместената 2 пъти листа, която те представи за евроизборите, където Станишев беше нареден 5-ти, а не както тя искаше – 8-ми.

Тук ситуацията ще бъде решена от това дали вотът за нов лидер ще бъде осъществен на база гласуване единствено на Националният съвет на партията, или с широк вот, както е по устав, който ще включи всички членове на БСП. При второто по-голям шанс би имал и нейният бъдещ опонент – кандидат, ако кандидатурата бъде силна.

Източници на Общество ОРГ  в партията, пожелали да останат анонимни, посочват, че на конгреса на партията на 16 юни, Националният съвет и опозицията на Нинова ще опитат да бламират кандидатурата й. Дали ще успеят и какво е бъдещето пред БСП? Времето ще покаже.

Общество ОРГ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.