Код червено: Кой от КТБ води тол системата към фалит?
Христина Андреева

Миналата седмица, екипът на Общество ОРГ публикува скрития от обществото договор, в който държавата, в лицето на Агенция “Пътна инфраструктура” определя “кухото” дружество Интелигентни Трафик Системи АД за “единствен”  оператор на тол системата и електронните винетки срещу 7% комисионна. Очакванията са, че всички приходи (около 1 млрд.) от винетките, както и от българските и европейските превозвачи ще минават през “избраното” без търг дружество, без нито един служител (според системата на КАПИ), и неговата партньорска мрежа.

Интересен е фактът, кой конкретно успя да надиграе пътната агенция с ловка изкусност?

Пълен монопол над държавата с безпрецедентна цена и без възможност за конкуренция на фирми, както беше при хартиените винетки.

Въпросните 7% са рекорд за последните 10 години – пътната агенция опираше до услугите на частни фирми, но възнаграждението беше в следствие на конкурентна среда, след конкурс и в рамките на 2.5% и 4.5%.

Опитна немска манипулация върху чиновническо безсилие

До всеки един успешен олигарх стои по един “advocatus diaboli“ или “адвокат на дявола”. Ролята му до неговия господар е да предоставя винаги логично обяснение на предполагаеми “чудеса” и да прикрива користните мотиви за делата, счетени за героични.

Зад всяка една голяма финансова манипулация стои по едни адвокат, а понякога и двама. Нашият герой е адвокат Румен Люцканов, един от печално известните членове на надзорния съвет на КТБ. Същият адвокат в края на миналата година и под натиска на австрийската фирма изпълнител на Тол системата – Kapsch е започнал да консултира АПИ  чрез дружеството си “Добрев и Люцканов”по всички договори и документи, част от тол системата. След наше запитване по въпроса, пътната агенция отговори, че адвокатското дружество на Румен Люцканов е наето чрез спечелена обществена поръчка за 200 хил. лв., обявена на 10.10.2018г. (00044-2018-0096 – номер на поръчката в АОП). И ако това е част от истината, ето ви и другата:

Стенограма от Народното Събрание от 15.07. 2018г. (бел. ред. 3 месеца преди обявяването на обществена поръчка, която Люцканов печели в АПИ) адвокатът – съдружник на Румен Люцканов – адв. Гроздан Добрев присъства в Народното събрание като консултант на Капш. Стенограмата може да намерите тук.

Въпреки, че служителите на адвокатскто дружество Люцканов, към този момент все още не са били спечелили обществената поръчка официално, в Народното Събрание те са представени като “експерти от Агенция Пътна Инфраструктура”.

” (…) господин Гроздан Добрев, госпожа Катерина Граматикова и госпожа Тереза Шишкова – експерти в Агенция „Пътна инфраструктура“ – из стенограмата на Народното Събрание от 15.07.2018г.

Въпреки, че са представени като служители на АПИ всъщност групата около Люцканов успява да прокара корпоративните интереси на австрийската фирма Капш, което ясно се повтаря няколко пъти по време на срещите в Народното Събрание и става ясно и в друга стенограма от 25.07.2018 г.

“Именно европейските доставчици са тези, които следва да предоставят тази услуга по електронно събиране, такси на територията на целия Европейския съюз там” – цитат на Катерина Граматикова, адвокат от адвокатско дружество Добрев и Люцканов в Стенограма на народното събрение от 25.07.2018 г.

Разследването на екипа на Общество ОРГ доведе до нови интересни факти и безпрецедентни документи, част от тол системата,  които ще видите в рамките на следващата седмица само тук в поредицата от разследването под кодово име – “Код Червено”

 

2 коментари
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.