Какво се случва с Нет Инфо и Нова? Директорът на интернет платформата и няколко екипа от журналисти напуснаха
Христо Христов Нова Нет Инфо
Общество ОРГ

След като братя Домусчиеви купиха Нова Броудкастинг Груп (чиято собственост освен Нова ТВ е и интернет платформата Нет Инфо) от шведската компания MTG, чистката не закъсня. Сменени бяха голяма част от членовете на борда на директорите, сред които Силвия Зурлева, която беше в НОВА от началото на нейното създаване.

Отстранена беше и Виктория Бехар, която за кратко беше мениджър “Стратегическо развитие” в телевизията.

Договорите на разследващите журналисти в медията – Миролюба Бенатова, Генка Шикерова и Марин Николов бяха преустановени от трудови в такива за сътрудничество. Днес стана ясно, че те спират работата си в телевизията.

Нет Инфo

Вчера изпълнителният директор на Нет Инфо – Христо Христов беше освободен с решение на борда на директорите на Нова Броудкастинг Груп. Припомняме, че преди седмица той, от името на Нет Инфо, публикува следното съобщение до медиите:


Седмица след това Христов вече не е на работа в медията.

Съдбата му последва и главният редактор на сайта http://gong.bg – Ники Александорв, който напусна след 10 години работа там. Той обяви, че не може да работи при сегашната политика на медията, която пречи на нормалното изпълнение на журналистическата му работа (спрямо отразяването на футболни мачове).

След него, целият екип от редактори на медията обяви, че напуска в съпричастност към Александров

С мотивите, че има сериозна намеса в редакционната политика на Гонг.  Сред журналистите, които напускат сайта е и неговият създател – Томислав Русев.

Така се слага край и на едно от емблематичните предавания – “Без Бутонки“, което също беше в портфолиото на мениджърската компания 7 talents, собственост на Нет Инфо. Рубриката спорно шоу “Гонг” по Дарик Радио също няма да има права да използва това име повече.

Самото Дарик Радио пък е собственост на Радосвет Радев, който притежава 30% от акциите в Нет Инфо. Негов бизнес партньор е Христо Христов, който вече е бивш  изпълнителен директор. Той е син на бившата съпруга на Радев и притежава 3 на 100 от акциите в компанията (останалите 67 % са собственост на Нова Броудкастинг Груп).

В  интервю за Общество ОРГ, вече бившият главен изпълнителен директор на Нет Инфо – Христо Христов, заяви, че от борда на директорите на Нова Броудкастинг Груп са му казали или да уволни Александров, или да си ходи.

Нямам представа какви са мотивите за моето освобождаване, не са ме информирали. Има хора в компанията, които казват, че чрез последното съобщение до медиите аз не съм защитил позицията на медията, че не е обсъдено с борда на директорите.

Аз трябваше да защитя хората, които работят тук и професионалистите в Нет Инфо. Аз обаче нямаше как да не публикувам това отворено писмо, защото ми кипна. Това граничеше с цинизъм и противоречеше с всякакви етика.

За мен е пораженческо да си затварям очите, да мисля как няма да намеря по-добри условия никъде другаде и да трая такива непрофесионални неща. Няма как никъде другаде да няма работа, и да си толкова закъсал. Когато правихме сделката с Нет Инфо аз исках да съм си акционер, но с течение на нещата станах изпълнителен директор, това за мен не беше самоцел“, заяви Христов.

При опит на екипа ни да се свърже с Ники Александров – телефонът му беше изключен, а операторът ни отговори нещо на гръцки. Това вероятно означава, че бившият главен редактор на Гонг си е взел почивка от дневните дела.

Успяхме да се свържем с Томислав Русев. Той заяви, че не може да внася подробности по темата, заради договори за конфеденциалност с високи глоби.

Нова ТВ

В  Нова ТВ нещата също не са никак розови. През вчерашния ден една от многото “разчистени” позиции бяха тези на финансов директор и прокурист. На освободените места “седнаха” Станка Крушарска и Стефана Здравкова. Крушарска е била директор дирекция „Корпоративно банкиране“ в Банка Пиреос България, а преди това е работила в Банка ДСК и Хеброс Банк. Здравкова е работила по стратегическото развитие на технологични компании.

Днес стана ясно още нещо доста любопитно.

Нова телевизия напускат Генка Шикерова и Миролюба Бенатова

Разследващите журналисти, заедно с Марин Николов (който още е в отпуск), бяха с прекратени трудови договори, заменени с такива за сътрудничество. Миролюба и Генка очаквано отказаха да ги подпишат, което означава, че напускат медията.

Потърсени за коментар към Общество ОРГ, двете не отговоряха на телефоните си. Източници на екипа ни заявиха, че в договорите им освен, че няма сигурност за редовно заплащане при неодобрение на темите и проектите им, има и клауза за санкции при отказ дадена тема да бъде направена.

Така на практика Нова ТВ остава без основната си група разследващи журналисти, което говори, че медията може би няма да има сериозен интерес да прави разследвания.

До момента от телевизията си тръгнаха редица журналисти и продуценти, сред които Елена Гюрова, Диана Димова, Марина Цекова и Цветомир Семов.

Дали Нова Телевизия, която беше регистрирана от Силвия Зурлева, която пък след продажбата на Нова Броудкастинг Груп на братя Домусчиеви беше уволнена, ще продължи да съществува след, да кажем, година, предстои да разберем.

Едно обаче е ясно от сега – нещата в медията спомагат за влошаването на и без това ниското ниво на “свободата на словото” в журналистиката у нас.

И бавно, но сигурно “убиват” иначе една от водещите телевизии с качествено съдържание в България.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.