Какво се крие зад поредното отлагане на старта на тол системата и отношенията АПИ – “Капш”?
API-Kapsh-toll-sistema-obshtestvo.org
Общество ОРГ

Както екипът ни вече Ви информира, през вчерашния ден правителството в лицето на депутата от ГЕРБ – Александър Ненков отложи за пореден път тол системата, този път “най-късно до 1 март, 2020г.“. Това не е първото и второто отлагане на пускането в експлатация на тол системата, въпреки уверенията на управляващите, че тя няма да бъде отлагана повече. Ето и част от генезисът на причините това да се случи.

Изграждане и опериране на тол системата

Зад тези определения законодателството у нас посочва ясно, че Агенция пътна инфраструктура (АПИ) е “Оператор на системата”, като въпросният управлява и изграждането й, или тоест държавата има контрол над всичко случващо се около тол-а. Да, ама не! Всъщност, при сключването на договора за “опериране”, държавата в лицето на АПИ се отказва от правото си по закон (по чл. 10, ал.1 от Закона за пътищата) върху собственост на системата и предава всичките си права в частни ръце (в лицето на австрийската фирма “Капш”), което е първа стъпка към концесия върху българските пътища.

Това обаче противоречи на Законът за движение по пътищата, където ясно е записано, че АПИ трябва да “оперира
и поддържа Електронната система за събиране на пътни такси”, както и да “осъществява правомощията на държавата във връзка със събирането на пътните такси”.

Какво означава това и кой печели от тези обстоятелства?

Горепосочените факти водят до следните заключения, до които екипът ни стига: Частната австрийска фирма “Капш” ще отговаря за събираемостта на приходите от системата, ще събира всички средства, генерирани от системата, което вчера от АПИ отрекоха в съобщение до медиите, в което казват, че “Капш” няма да има достъп до парите. Освен това тя ще има пълен контрол върху цялата електронна система и отчитането на средства,  както ще получава и данните за местоположението на всички тежкотоварни автомобили в страната в реално време.

Ако това Ви се струва малко, нека добавим и, че въпросната фирма ще  взима решенията за определяне на това кой ще разпространява винетките и тол таксите, както и дали ще има
монопол на пазара от една фирма доставчик, както досега (договорът на другият доставчик “Телетол” наскоро беше прекратен).

Какво знаем за австрийската фирма “Капш”, на която АПИ дава всичката тази власт?

Капш Трафик Солюшънс e консорциум от дружества, които оперират на територията на България, Полша, Италия, Испания и други държави, като българската част от консорциума е без международен опит и реално изпълнени и въведни в експлатация тол системи. Освен това, основен деклариран подизпълнител за разработката на българската тол система е декларирана фирма регистрирана в България с име “ИТА Инженеринг”, кояго също няма
опит в изграждането на тол системи.

През миналата седмица екипът ни Ви информира, че въпросният консорциум “Капш Трафик Солюшънс” и тяхното дружество в Полша е разследвано, а част от приближените лица до фирмата са задържани. Там обаче нещата не бяха свързани с тол система, а с изграждането на ЖП линии. Когато говорим за изграждането на тол системи обаче, “Капш” отново имат доста “тъмно” досие.

– ЮАР

Различни чуждестранни медии посочват, че 74% от оборота на ТОЛ системата в ЮАР, която е оперирана отново от “Капш”, е влезнал директно във фирмата, и не е излезнал от там. Последният голям международен проект, който дружествата около австрийската Kapsch CarrierCom са изпълнили е изграждането на тол системата в Южна Африка. За проектът в южно-афирканските медии през последните няколко години се говори много, като неправителствената организация “Outa” прави проучване в Южноафриканската тол система и установява, че 2/3 от приходите на дружеството изтичат във фирмата, която е изградила системата. Според транспортния министър Джа Манслангани – от пускането на системата до сега са събрани 2.9 милярда южноафрикански ранда (което е около 377 милиона лева) от тол такси.

Според проучване на активистката организация Outa, “Капш” са усвоили 286 милиона лева (74%) от оборота на държавата за тол такси. През 2013 Kapsch в партньорство с TMT (местна компания) изграждат системата и през 2016 Kapsch придобиват групата TMT, с което установяват пълен контрол върху системата. След пускането на системата (декември 2013) през 2014 и 2015 настава криза и широко обществено недоволство свързано със системата и похарчените пари. Според данни от пътната агенция в Южна Африка парите, които се плащат на Kapsch (през компанията ETC – Electronic Toll Collection, собственост на Kapsch) се равняват на 7.5 млн лв, а самата държава генерира оборот от 8.9 млн. лв. на месец, което напрактика означава, че за държавата не остават пари за пътища.

Освен всичко това, като допълнение към неизгодната сделка събираемостта на системата е трагична. За всички издадени фактури за електронни тол такси, държавата успява да събере едва 30%. Като резултат – в края на Март 2017 държавната компания е на минус, с несъбрани такси в размер от над 1.1 млрд
лв .

– Чехия

На 07 Март 2019 информационната агенция Reuters публикува новината, че барети са нахули в офисите на фирмата Капш в Чехия. Претърсването е в следствие на разследване за корупция от анти-монополния орган на Чехия във връзка с действия на компанията Чехия за придобиване на права да оперира тол системата в Чехия. Главният изпълнителен директор на “Капш” – Карел Феикс и Директора на Комисията за Защита на Конкуренцията – Питър Рафаж са обвинени в опит да манипулират обществена поръчка, в следствие на което незаконно да оперират със системата за електронно пътно таксуване в Чехия. По случая се занимава специализираното звено за борба с организираната престъпност в Чехия. След въпросната “акция”, министърът на транспорта в Чехия подава оставка.

При провеждането на последния търг за оператор на системата през 2018-а “Капш” са били отстранени за сметка на консорциум от техни конкуренти – CzechToll и SkyTol. В тази връзка премиерът на Чехия – Андрей Бабиш казва, че след отстраняването на “Капш” като оператор на тол-системата се е оказало, че експлоатацията й ще струва с един милиард евро по-малко.

Коментарът на МРРБ и АПИ по въпроса

В разговор по темата между зам.-председателя на Националното сдружение на превозвачите – Красимир Лалов и зам.министърът на регионалното развитие и отговорник за тол системата – Николай Нанков на пресконференция на АПИ, вторият бе запитан дали знае дали въпросната фирма, която изгражда тол системата у нас е същата? Заместник министърът отговори, че избирайки фирмата Х в даден етап, от министерството не са знаели нищо за фирмата, и за бъдещите дела към нея. В края на изказването си Нанков допълни, че този въпрос не е от юрисдикцията на МРРБ, и каза, че за него е важно те да си изпълнят ангажимента, без значение къде ги съдят.

Естествено, притеснението остава за превозвачите, които така и не получиха отговор на въпроса си, какво ще се случи, ако си закупят устройства от въпросната фирма, а след няколко месеца започнат дела срещу нея и у нас.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.