Какви са правата ни, когато пазаруваме по време на екскурзия в ЕС?
Общество ОРГ

Лятото, морето и дългите отпуски са към своя край. Въпреки това, много хора избират септември за кратко късно море или пък екскурзия в чужбина. По данни на туроператорите има бум на септемврийските записвания за почивка в Гърция и за още различни пътешествия, предимно в страни от ЕС.

Все по-популярни стават и т. нар. “шопинг екскурзии” заради големите намаления в края на лятото.

От Комисията за защита на потребителите (КЗП) напомнят какви са правата ни, когато пътуваме и когато пазаруваме извън граница

Важно е да уточним, че правата ни като потребители са еднакви навсякъде в ЕС, включително в Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария. За Турция, Сърбия и Македония нещата понякога са различни.

Две години законова гаранция в ЕС

Всички потребителски стоки имат законова двугодишна гаранция. През този период всяка дефектната стока може да бъде безплатно поправена или заменена. Всеки от нас има правото и да я върне срещу сумата, която е заплатил за нея.

Търговска гаранция

Магазините често предлагат търговска гаранция, която е включена в цената на стоката или се заплаща допълнително. Тази гаранция обикновено е валидна на територията на целия ЕС. Възможно е нейната продължителност да е 3, 5 или повече години.

Въпросната търговска гаранция трябва да е писмена, разбираема и лесна за четене. Потребителите следва да знаят, че тя не замества минималната двугодишна гаранция, която имат по закон. Правото за избор между двете е на клиента в зависимост от това кои условия го устройват повече в дадения случай.

Платете ДДС в държавата, където пазарувате!

Като потребител – физическо лице, което пазарува в ЕС, трябва да платите ДДС само веднъж и то в държавата, където правите покупката. Изключение са новите автомобили. Когато закупите кола от друга страна в ЕС,
заплащате ДДС там, където я регистрирате.

Дискриминация в цените е недопустима

При пазаруване в държава от ЕС от потребителите не е законно да се изисква да платят за покупката на една и съща стока или услуга по-висока цена от местните жители. Това е напълно недопустимо и ако станете свидетели на подобна нелоялна търговска практика, може да се свържете както с местните органи на реда, така и с представителите на КЗП от България.

Винаги и задължително пазете касовата бележка и гаранционната карта!

Тези документи са необходими в случаите, в които ще се наложи да предявим рекламация за дефектна стока или пък да отправим някаква претенция към търговеца, от който сме пазарували.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.