Изборът на нов главен прокурор, ще се разместят ли земетръсно слоевете в държавата?
Делян Пеевски, Борисов, Емил Радев, Сотир Цацаров
Общество ОРГ

Днес Висшият съдебен съвет (ВСС) реши изборът на нов главен прокурор на България да се проведе на 24 октомври, след предложение от главния прокурор – Сотир Цацаров. Преди днешното решение по хронограмата, приета от Прокурорската колегия на Съвета, изборът трябваше да бъде на 14 ноември. Срокът за подаването на номинации за главен прокурор остана без промяна – 29 юли. 

Moтивите за по-ранна дата за избор

Мотивите за по-ранна дата за избор на главен прокурор заяви не кой да е, а новият правосъден министър Данаил Кирилов. Според него въпросните две седмици ще съдействат за повечето време за приемственост между Сотир Цацаров и новия главен прокурор, както и “време за реакция спрямо финалния указ на президента Румен Радев“.

Механизъм за избора на главен прокурор

За да спечели дадена кандидатура за главен прокурор, тя се нуждае от подкрепата на 17 души от състава на ВСС, от общо 25-те негови членове. Номинациите за нов обвинител номер едно могат да дойдат само от правосъдния министър, който вече заяви, че няма да номинира главен прокурор, за да не политизира избора, както и от трима членове на прокурорската колегия.

Новоизбраният главен прокурор ще встъпи в длъжност след 10 януари, 2020 г. Тогава изтича мандатът на сегашния – Сотир Цацаров. Той трябва да бъде назначен с указ от президента – Румен Радев, което е и финалната процедура.

Кой ще бъде новият главен прокурор?

Източници на Общество ОРГ сочат, че новият главен прокурор ще бъде Емил Радев. Той беше евродепутат в миналия мандат на Европарламента. На сегашните евроизбори пък беше 8-ми в евролистата на ГЕРБ. Така или иначе, той отново ще бъде в Европарламента. Това ще се случи след като Мария Габриел стане еврокомисар, каквато амбиция заявиха от ГЕРБ.

Припомняме, че седмата в листата Лиляна Павлова се отказа от евродепутатското място, което би взела, защото стана вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Така Емил Радев се очаква да бъде евродепутат, но до избора за главен прокурор. След това вероятно той ще напусне евродепутатското си място, на което ще дойде 9-тата в евролистата на ГЕРБ – Ивелина Василева, за да може той да заеме мястото на обвинител №1 в държавата, сочат източниците на екипа ни от ГЕРБ.

Ще предизвика ли земетръс в държавата изборът на нов главен прокурор?

Евентуалният избор на Емил Радев за главен прокурор ще донесе на ГЕРБ голяма власт. Не е тайна, че сегашният – Сотир Цацаров е силният човек на Делян Пеевски и ДПС, макар и това да е отричано и от двамата с пълна сила.

В досегашния период премиерът Бойко Борисов се оказа подвластен по определени въпроси пред ДПС, защото техният коз беше правосъдието. При евентуалния избор на Радев, Борисов би окупирал голяма част от властта в държавата, като до голяма степен ще е направил “голям шлем” в държавните институции. Това съответно би довело до разчистване на доста “опоненети” в политически план на Борисов по един или друг начин.

Основните промени, които би довели до един такъв избор са и в ДПС, които биха останали в доста по-неизгодна позиция, спрямо загубата на един от основните си козове.

Не бива да забравяме обаче ,че все още членовете на ВСС не са контролирани изцяло от ГЕРБ, така че изборът на главен прокурор ще бъде интересен до последно, въпреки, че според мнозина изборът е предизвестен.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.