Йордан Арабаджиев: Няма нищо случайно, нещата около тол системата се случват на тъмно
Iordan-Arabadjiev-Tol-sistema-prevozvachi-API-obshtestvo.org
Общество ОРГ

Скандалите около изграждащата се тол система у нас продължават. След като миналата седмица договорът на единия от доставчиците на услугата беше прекратен, а нишата се монополизира в лицето на австрийската фирма – “Капш”, която е разследвана в Чехия, Полша и Южна Африка, редица превозвачи сигнализираха на екипа на Общество ОРГ, затова, че никой от МРРБ и АПИ не се е свързал с тях за среща, както им е общано от премиера Бойко Борисов, в следствие на което пазарът се монополизира, а това притеснява транспортните фирми.

Припомняме, че в началото на годината премиера Бойко Борисов се срещна с превозвачите, успокявайки ги, че по темата ще бъдат направени няколко обществени съвета заедно с тях, за да може тол системата да бъде тествана “на сухо”, заедно с превозвачите, а те да не бъдат изненадани от нищо в нея. Един от лидерите на транспортните фирми у нас, зам.-председателят на Нац. сдружение на превозвачите – Красимир Лалов вече каза пред екипа ни, че такива срещи с тях не са правени, като намекна за нередности в изграждането на тол системата у нас. Ето какво каза за Общество ОРГ и лидерът на международните превозвачи – Йордан Арабаджиев:

Запознати ли сте със случващото се около изграждащата се тол система в България? След срещата Ви с премиера Бойко Борисов по повод изграждането на тол системата още в началото на годината, Ви беше обещано да се проведат няколко обществени съвета, в които превозвачите да бъдат информирани за случващото се покрай изграждането й. А също така да се провеждат и съвместни тестове с превозвачи, преди нейното пускане в експлатация. Случиха ли се и такива срещи?

– Категориюно да! Трябваше да има такива срещи, но в случая не са правени. При срещата с премиера Борисов беше поет ангажимент от министерството на регионалното развитие и благоустройството, след като минат евроизборите да се направи една среща с превозвачите, на която да се дискутират чисто технически детайли, или как ще работи системата. Да дискутираме по обхвата на системата, защото той все още не е ясен.  Ние даже предложихме на нашите превозни средства да бъдат инсталирани бордови устройства, за да се видят през тестовия период реални данни.  Никой обаче все още не ни е казал нищо за среща, което е много обезпокоително.

Какво мислите за задаващият се монопол на пазара на доставчиците на услугата, след като миналата седмица договорът на единият от тях беше прекратен внезапно, в следствие на което доставчик остана само фирмата, която и всъщност изгражда тол системата?

– За нас е важно да има вариативност. Тоест, превозвачите да имат възможност да избират. Две, три или пет фирми доставчици, колкото повече, толкова по-добре, защото това означава по-сериозна конкуренция  и по-високо качество на услугата. В тази връзка ние сме на мнение, че не би следвало фирмата, която е спечелила обществената поръчка за изгражда не на тол системата да бъде и единствения доставчик.

Запознат ли сте с предложението на доставчикът с прекратен договор през миналата седмица, превозвачите да използват вече наличните си GPS устройства в камионите, без да купуват нови, нещо което от останалият единствен доставчик не подкрепят. Те искат превозвачите да купуват устройства от тях, които ще им бъдат дадени срещу цена около 300лв.?

– Абсолютно се получава монопол. Ако са единствени на пазара, днес може да поискат 300, след два месеца може да поискат 500 или 1000лв. Ние ще настояваме да има вариативност, и в такава посока бяха водени разговорите, там където превозните средства разполагат с необходимите GPS устройства те да се ползват, да не се купуват нови.

Как според Вас австрийската фирма “Капш”, която е разследвана за злоупотреби с обществени поръчки в Чехия, и изгражда тол системата у нас е и единственият останал доставчик след миналата седмица. Дали това е случайно?

– Като човек с опит мога да Ви кажа само, че случайности при такива неща няма. Нещата не се случват случайно, а по-скоро се случват на тъмно. Те винаги са инициирани от нещо, така че едва ли това е случайно.  Знам, че въпросната фирма е разследвана в Чехия и дори в Южна Африка, но пак казвам всички знаят, че тези процеси не са случайни. Тук вече вие сте на ход – медиите.

– Буквално час преди това разбрах, че днес ще има пресконференция на АПИ по темата за тол системата. Разчитаме на Вас медиите да подхванете темата, кога ще канят превозвачите? Защото идеята беше ние да обсъдим темата. Да сме отговорни като бранш, а накрая излиза, че само сме си говорили сладки приказки. Оговорката ни беше това да се случи след евроизборите, и пак повтарям, че до днес никой не ни е звъннал.

Бихте ли изразили недоволството си по някакъв начин, ако от АПИ Ви оставят с един избор, при монополоно състояние на доставката на услугите?

– За нас е важно да има гаранции, че всички, които ще плащат да имат вариативност по отношение на конкуренцията на доставките, за да можем ние да изберем най-изгодната и качествена услуга. Ще изразим това си искане доста силно, за да се чуе, ако се наложи. Предпочитаме обаче нещата да се случват с диалог.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.