Масова чистка на директори в ключовата дирекция за еврофондове в Министерството на икономиката
Масови съкращения на директори в министерство на икономиката Емил Караниколов
Общество ОРГ

Има ли разчистване на сметки в Министерството на икономиката? Това е въпросът, който си задаваме днес. Причината за него е информацията, която достигна до екипа на Общество ОРГ  за масовото освобождаване от работа на началници на различни отдели в рамките на Главна дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност“. Сред тях е и Гинка Тодорова, която беше “острието” на министерството от над 10 години, и до последно оглавяваше отдел “Законодателство, вътрешен контрол и нередности”.

Кои са “освободените” от работа служители?

Това са гореспоменатата Гинка Тодорова – шеф на отдел “Законодателство, вътрешен контрол и нередности”, Миряна Йовева от отдел „Координация, публичност и Техническа помощ”, Мария Младенова от отдел „Програмиране, оценка и договаряне на безвъзмездна финансова помощ“, Розалия Иванова от  отдел „Законосъобразност на процедури и процесуално представителство” и Стефан Попов от отдел „Мониторинг и финансово управление”.

Всички те бяха потърсени за коментар от екипа на Общество ОРГ

Единствената, с която се свързахме обаче, защото отговори на мобилния си телефон, беше Гинка Тодорова. Тя ни обясни, че към момента не желае да коментира темата.

Екипът ни изпрати и официално запитване до пресцентъра на Министерството на икономиката.

Публикуваме отговора в пълния му вид и без съкращения

“Здравейте, във връзка с Вашето запитване Ви уведомяваме, че :

Промяната в структурата на Главна Дирекция Европейски Фондове за Конкурентоспособност е продиктувана от създаването на добре работещи механизми за управление на риска, на контрола и сигурността за ефективно прилагане на пропорционални мерки за управление на процесите и за борба с измамите чрез оптимизиране на провежданите процедури, на функционалните връзки в главната дирекция и на опростяване на правилата с цел намаляване на административната тежест.

Извършването на функционална и структурна реформа ще способства за изпълнението на препоръките на одитните органи с оглед оперативните програми да са ефективен инструмент за повишаване на конкурентоспособността в страната чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Потвърждаваме, че цитираните от Вас служители са освободени от работа.”

Според източник на Общество ОРГ в Министерството на икономиката причина за “уволнението” на Гинка Тодорова и на останалите служители на министерството е ясна – хората не са удобни. По думите му тяхното “освобождаване” е по личното нареждане на министъра на икономиката Емил Караниколов.

Екипът ни ще продължи да следи темата.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.