Гори ли отпадъци ТЕЦ Брикел на Христо Ковачки и какви са плановете му
ТЕЦ "Брикел"
ТЕЦ “Брикел”
Общество ОРГ

През миналата седмица в социалните мрежи и местните медии на Гълъбово, където е ТЕЦ “Брикел” на Христо Ковачки имаше множество публикации с оплаквания на граждани от черния дим, който виждат няколко дни подред да излиза от комините на електроцентралата.

Изгаряне на боклуци 

Както миналата седмица Ви припомнихме, Ковачки най-вероятно ще бъде един от кандидатите за горенето на RDF отпадъците на София, което се оцени на 36,5 милиона от Столична община.

Освен това според сайта Свободна Европа между Община Гълъбово и ТЕЦ “Брикел” на Ковачки се обсъжда споразумение за горене на отпадъците на общината.  Тези обсъждания са плод на това, че регионалната инспекция в Стара Загора е позволила на електроцентралата  на Ковачки на гори отпадъци.

Естествено, това не е останало скрито за всички и затова от сдружение „За Земята – Достъп до правосъдие” водят дело срещу въпросната институция затова, че не е оценила екологичните последващи проблеми за облстта след решението си, което всъщност трябва да прави.

Различката в посоченото бъдещо споразумение между Община Гълъбово и ТЕЦ “Брикел”, спрямо инвестиционното предложение на централата и в проекта за споразумение е стотици тонове отпадъци, като не е ясно, дали ТЕЦ “Брикел” има инсталация, която да има такъв капацитет, както и дали това няма доведе до екологична катастрофа в града, която да е свързана с много лошо качество на въздуха.

По същата причина преди няколко месеца Европейската комисия заведе дело в съда на ЕС срещу България затова, че от 2007г. насам не предприема мерки да опази гражданите от мръсния въздух, като там се посочва, че проблема е свързан със системни надвишавания на нивата на серен диоксид в югоизточна България, където е и ТЕЦ “Брикел”, а също и другите големи 3 ТЕЦ-а.

Именно регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора е глобила ТЕЦ “Брикел” за неспазване на нормите преди повече от месец, но както виждаме от клиповете и снимките на граждани в града, това явно не е повлияло сериозно над избора на горивни суровини в ТЕЦ-а.

Oт РИОСВ Стара Загора дори признават, че няма как да проверяват с точност инсталацията в ТЕЦ “Брикел”, защото по принцип, за да се горят отпадъци това трябва да става само в 1 комин, който да бъде подложен на проверка. В 1 от ТЕЦ-овете на Ковачки обаче, черният дим излиза от цялата сграда.

РИСОВ Стара Загора разрешава въпросната оценка на риск-а за околната среда да не се извърши през 2018г., когато разрешава на ТЕЦ-а на Ковачки да гори биомаса и нефтошисти (а до този момент горивната суровина е била лигнитни въглища).

От горната институция посочват, че са разрешили на електроцентралата да гори 49 тона на денонощие или до 17 885 тона годишно. Не така стоят нещата обаче, след като документа по споразумението между ТЕЦ “Брикел” и Община Гълъбово стана публичен.

В част от публичния документ, който виждате по-горе (чиито снимки може да мърдате със стрелките наляво и надясно), и който може да видите в пълния му вид от линка по-горе, става ясно,че РИОСВ Стара Загора разрешава на ТЕЦ “Брикел” да гори 500 000 тона био отпадъци на година. Според редица еколози, такова количество горене на отпадъци може да влоши много сериозно възуха в региона, а също така е и подсъдно безотговорно да се разреши, без оценка на риска от такава институция.

За радост, горното споразумение ще влезе в сила, след като ТЕЦ “Брикел” получи комплексно разрешително за горенето на таквиа отпадъци, което е предвидено за октомври, 2019г., пише в горния документ.  Това обаче няма да може да бъде факт, ако делото с „За Земята – Достъп до правосъдие” не бъде завършено, което дори и да стане, от неправителствената организация обявиха, че ще обжалват.

Въпреки това, жителите в града и техните кадри свидетелстват, че най-вероятно в ТЕЦ-а изгарянето на такива отпадъци вече е  започнало експериментално. ТЕЦ-овете спрягани за близки на Ковачки в региона са и ТЕЦ “Сливен”, а също и ТЕЦ “Марица 3”, която наскоро беше глобена от РИОСВ Хасково за складирани 622 тона отпадъци, които няма право да гори.

Освен ТЕЦ-овете на Ковачки, ТЕЦ “Република” в Перник също многократно е обвиняван за горене на RDF отпадъци, тъй като от там също са се появявали редица кадри с гъст, черен дим, най-вече в часовете след полунощ.

ТЕЦ “Брикел”

 

През този месец от сайта Биволъ, цитирайки разследване на сайта ilfattoquotidiano сочат, че италиански граждани внасят тонове боклук от Европа за ТЕЦ-ове в България, а и не само, като част от тях са ТЕЦ-овете на Ковачки. Същият е задържан с още 16 души.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.