Ернестина Шинова: Ниско ниво е да се интересуваме как ще е облечен Андрей Слабаков в Брюксел и дали ще пуши
Андрей Слабаков Ернестина Шинова Европа
Общество ОРГ

След като стана ясно, че известният български режисьор Андрей Слабаков е избран за евродепутат, не закъсняха и коментарите за него. От това с какво точно ще се занимава в Брюксел, до това как ще бъде облечен, дали ще пуши и ще вземе ли с него съпругата си Ернестина Шинова.

За всичко това и още, Общество ОРГ разговаря с популярната актриса

Щастлива ли сте от факта, че съпругът ви Андрей Слабаков влиза в Европарламента? Очаквахте ли го, или се изненадахте?

Щастлива съм, да. Това означава една много сериозна подкрепа на хората към Андрей и това няма как да ме остави безразлична.

Андрей Слабаков обаче каза, че вие няма как да заминете с него в Брюксел заради вашите ангажименти тук. Така ли е?

Да, за съжаление съм поела много ангажименти. Ние и двамата сме много отговорни хора и няма как да се откопчая. Ще се оправим някак си, ще се стиковаме. Ще видим как ще стане за в бъдеще.

Стана ясно, че Андрей Слабаков ще се занимава в ЕП най-вече със земеделие и с въпроси, свързани с културата. Смятате ли, че като евродепутат ще може да привлече някакви по-сериозни инвестиции и да допринесе за развитието на българската култура?

Вижте, има някакви хора, които за мен не са особени капацитети, които започнаха да разсъждават повече по темата дали Андрей е подходящо облечен, дали му е необходим костюм и дали и къде ще пуши в Брюксел. Други хора, по-практични, намериха за необходимо да му разкажат за проблемите си, да споделят какви са техните виждания за разрешаването им и да се обърнат към него. Така че, той много конкретно ще се занимае именно с нещата, с които го натовариха хората, които са го избрали. Мисля, че това е нормално. За съжалeние има много хора, които разсъждават повече за това дали и как трябва да се представи човек в Европейския парламент и дали е прието да се ходи с костюм, или с рокля.

А вие по-скоро с насмешка ли приемате подобни коментари или се дразните от тях?

Това е изключително елементарно, изключително ниско ниво. Андрей е направил два документални, пет игрални филми, без да се брои телевизонната продукция и анимацията. Мога да кажа с ръка на сърцето, абсолютно честно и откровено, че той няма нито един ненаграден филм. Един единствен филм има награда само в България, всички останали са наградени в Европа.

Много ще ми е интересно как тези еврпопейци, които са го наградили за неговите филми ще му кажат, че не може да влезе в Европарламента, защото не е облечен подходящо. Искам да кажа, че цялото това нещо не е израз на някакво бунтарство – хората ходят на работа така, както намерят за добре. В крайна сметка той нито ще работи в опера, нито ще бъде банков чиновник. Влезте на сайта на ЕП и ще видите всякакви хора, няма някакъв дрескод, който е необходим. Когато има някакъв дрескод, хората обикновено го отбелязват. Не съм забелязала на сайта на Европейския парламент да е написано, че вътре могат да влизат само хора с папионки. Няма такова нещо, да се информират тези, които не знаят.

Вие самата изкушена ли сте от политиката или по-скоро не ви се занимава с това?

Всеки от нас, дори когато диша, прави политика – абсолютно всеки един гражданин. Политиката е нещо, което трябва да обслужва нас, обществото,  а не обратното. И в този смисъл Андрей си е абсолютно на мястото. Всеки от нас трябва да е ангажиран политически с едно или друго нещо. Ако не в своята собствена сфера на действие и на работа, то поне с определени наболели проблеми в съвремието и на Европа, и на България.

Някои хора нападат Андрей, че не говори добре английски език. Как ще коментирате това?

Първо, българският е официален език в Европейския парламент. Освен това всички необходими речи и документи задължително са преведени и на български език. Второ, ние сме живели 9 години в Италия, той говори перфектно италиански. Италианската група мисля, че наброява 76 човека в Европарламента. Мисля, че е третата по големина. Няма никакъв проблем да си говори с тях на майчиния им език. А в Комисията по култура има негови колеги режисьори. Много моля, стига вече злоба, завист и гадост.

Вярвате ли, че в близките 5-10 години ще има едно по-добро бъдеще за България? И по-конкретно за българската култура и за нейното развитие.

Ако не вярвах, то по-добре да се хванем всички, да си сплетем косите и да се хвърлим от Калиакра. Трябва да се опитваме непрекъснато да работим за  по-доброто бъдеще – ежедневно и ежесекундно. Мисля, че това е смисълът.

Изборът на Андрей Слабаков доказва, че в политиката могат и трябва да участват граждани със своя позиция в интерес на България. Благодаря на ВМРО за това, че се осмелиха да го предложат.

Борислав Петров, Общество ОРГ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.