Евродепутатът Емил Радев с горещ коментар за извънредните мерки на ЕНП срещу Румъния
Емил Радев
Общество ОРГ

На днешното заседание на европарламента, което е едно от последните за този състав, се появи информация, че председателят на ЕНП Жозеф Дол е поискал от името на партията да бъде активиран чл. 7 от договора за ЕС срещу Румъния.  Това означава северната ни съседка да изгуби правото си на глас в общността.  Освен това от европейското семейство на ГЕРБ са поискали и спиране на европейските средства за Букурещ. Причината – нарушаване на върховенството, ширещата се корупция и неспазването на предоставените мерки по Механизма за сътрудничество и проверка (МЕСП). В дебата не е участвал представител на румънското председателство на Съвета на ЕС. Евродепутатът и юрист Емил Радев  коментира темата пред Общество ОРГ, разкривайки детайли от мерките, предприети от ЕНП.

Г-н Радев, ЕНП призова за активиране на чл. 7 от договора за ЕС за Румъния, което означава северната ни съседка да изгуби правото си на глас в общностните институции заради нарушаване на върховенството на закона. Защо се налага подобна реакция?

– Това, което става в последните години в Румъния в борбата с корупцията  и опитът да се прокара законодателство, което на практика да декриминализира случаите на корупция и случаите на корупция по високите етажи на властта, е неприемливо и не може да отговаря на борбата с корупцията и върховенството на закона в ЕС. Ние критикувахме неколкократно това и проблемите, свързани с върховенството на закона в Румъния, тези дебати се проведоха няколко пъти в пленарната зала на европарламента. Много е притеснително това, което става в Румъния в последните години с върховенството на закона. България е потърпевша в случая, защото в Механизма за сътрудничество и проверка ние сме свързани  и това, което става там, бута назад процеса за сваляне на мониторинга и при нас. Много се надяваме да се вземе предвид различните ситуации в Румъния и България, когато се взима решението за свалянето на механизма. Наистина отношението, с което Румъния в момента се коментира и призивите да се продължи борбата с корупцията, да няма отстъпление назад в законодателството и в реалните мерки, които се провеждат спрямо магистрати и т.н. След всичко това в един момент имаше реакция. Нормално е ЕНП да предложи подобно решение за държава, която не зачита върховенството на закона. Видяхме отношението на партията на социалистите и демократите, които замразиха членството на румънската политическа партия в ПЕС, така че комплексни са мерките и виждаме, че това няма да е прецедент. Видяхме през годините подобен механизъм и срещу Унгария, и срещу Полша. Ние обаче много се надяваме ситуацията в Румъния да се нормализира, механизмът за сътрудничество и проверка да приключи, и да станем пълноправни членове на Европейския съюз,   да няма дискриминация към нас.

От ЕНП са поискали и спиране на европейските средства за северната ни съседка. Има ли реален шанс Румъния да изгуби правото си на глас в ЕС в момента? 

– Това е дълга процедура. Не е нещо, което се гласува еднократно. Ще са нужни дебати в европарламента и евросъвета.

Може ли да се случи това в този състав на европейския парламент?

– Няма как това да се случи в този състав на европарламента. След три дни ние приключваме работата си за мандата. Това е една от последните ни парламентарни сесии. Тази процедура обаче се инициира и от комисията, така че ще е нужно повече време.

Именно от комисията, в лицето на ЕК по правосъдие – Вера Йоурова, заявиха, че Румъния все още не се е върнала на пътя на реформите и ако това продължава, комисията ще бъде длъжна да използва средствата, с които разполага…

– За да се справим с този проблем, трябва да бъдем решителни.

Да разбирам, че  това, което прави ЕНП и Жозеф Дол, все още не е фатално, но е едно много сериозно предупреждение за Румъния?

– Това не е първото предупреждение. Румъния получи редица предупреждения и от ЕК. Много рязък беше в изказванията си към северната ни съседка първият председател на комисията г-н Тимерманс, чийто ресор беше точно върховенството на закона. Това не се чува за пръв път в последните години за Румъния, но ситуацията не се променя.

Ще се отрази ли по някакъв начин на България загубата на право на глас на Румъния в ЕС, ако това се случи?

– Не, по никакъв начин. Това касае само конкретната държава.

Смятате ли, че румънците могат да се справя с този проблем сами, без да се налага да бъдат санкционирани?

– Много са конкретни и ясни препоръките в Механизма за сътрудничество и проверка, които трябват да изпълнят и България, и Румъния. Много добре знаят какво трябва да направят. Винаги, когато има желание в управляващите в Румъния, а именно правителството от социалисти и либерали да приемат тези препоръки, те могат да го направят. В противен случай най-вероятно ще се задейства тази процедура по чл.7.

Какво е мнението Ви за новосъздаващата се Европейска институция – т.нар. Европейски прокурор или прокуратура? Ще оправи ли проблемите на корумпираните държави в ЕС една такава обща институция? 

– В този мандат ние водихме доста люта битка, за да има Европейска прокуратура. Трябва да уточним обаче с какво ще се занимава тази прокуратура, защото тя ще се занимава само със злоупотреби с евросредства или ДДС. Като идеята е за в бъдеще да възложим и борбата с тероризма на европейската прокуратура. Така че в обхвата на тези си правомощия тя много по-бързо ще разследва злоупотребите, защото това са обикновено транс-национални престъпления. Извършвани са в няколко държави членки, и много трудно се събират доказателства, и много време отнема да се докажат тези неща. Тези ограничения ще способстват за много по-бързи съдебен процес, и много по-бързо изправяне на виновните пред съда. През българското европредседателство положихме големи усилия това да се случи.

Интервю на Веселин Вълчев, Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.