Даниела Дариткова: Ако бяхме приели пълна забрана на наргилетата, рискувахме да влезем в наказателна процедура
Daniela-Daritkova-nargileta-elektronni-cigari-zabrana-GERB
Общество ОРГ

Днес депутатите приеха промени в Закона за здравето, които забраняват пушенето на наргилета и електронни тютюневи устройства за лица под 18.годишна възраст, както и закупуването на такива от същите, но отхвърлиха пълната забрана за всички лица, въпреки, че тя беше предложена и от Националният здравен инспектор. Какви са причините наргилетата и електронните устройства за тютюнопушене да останат “легални” за пушене на закрито за пълнолетните лица у нас, за Общество ОРГ говори председателката на ПГ на ГЕРБ и председател на Здравната комисия към НС – Даниела Дариткова:

Дали предложените и гласувани промени в Закона за здравето от Вас днес ще улеснят инспекторите на РЗИ в санкционирането на нарушители и собственици на заведения, в които се пушат наргилета и електронни цигари? Направихте ли промени, които да позволят на инспекторите да се справят с т.нар. заведения “рецидивисти”, защото знаем, че такива има доста, а въпросните явно не се страхуват от максималната глоба – 10 000лв.?

– Искам да подчертая, че Законопроектът който внесохме и гласувахме, беше внесен от група народни представители. Той не предлага цялостната уредба на този проблем, а една такава би трябвало да дойде като предложение на Министерство на здравеопазването. Ние успяхме да коригираме някои от предложенията и направихме възможно да се санкционират тези, които са допуснали да се наруши забраната за тютюнопушене. Обикновено това са собствениците или ръководните лица в заведенията. Досега наредбите касаеха само нарушителите.

Много хора, които са защитници на пълната забрана за тютюнопушене ще кажат, че днес трябваше да се гласуват “ЗА” и предложените от Валери Симеонов промени, които щяха да забранят напълно за всички лица наргилетата и електронните цигари в закрити обществени помещения. Защо обаче Вие решихте да ги отхвърлите и те да останат забранени само за лица под 18г.?

– Законопроектът внесен от народни представители изискваше съгласно разпоредбата на директивите за тютюна и отговорностите на България спрямо договорът за функциониране на Европейския съюз, да бъдат с нотификационна процедура текстовете по предложения в Народното събрание. Нотификационна процедура се извършва в Министерски съвет, респективно Министерство на здравеопазването. В този смисъл ние имахме затруднение, защото рискувахме, ако не проведем нотификация когато въвеждаме нови ограничителни регламенти, да влезем в наказателна процедура. По правилник Народното събрание няма възможност да провежда процедура по нотификация. Това се извършва отново от Министерски съвет. В случая Министерство на икономиката трябваше да проведе тази процедура и затова аз реших, заедно с моите колеги да отправим предложение да се отхвърлят текстовете, които ограничават тотално употребата на наргилета в закрити помещения. Да се въведе тази забрана само за лица под 18г. възраст, като се разшири с всички възможни тютюневи изделия, тоест имам предвид електронна цигара и други устройства, защото имаше такава законодателна празнота. Ще изчакаме Министерството на здравеопазването да проведе тази законодателна промяна, както и да проведе процедурите по нотификация. Смятам, че това е възможно, защото преди време беше качен на интернет страницата на министерството законопроект за такава забрана и са в ход законодателните изменения, и смятам, че така ще изпълним  всички изисквания, които ни налага ЕС, като страна членка.

В крайна сметка очаква ли се скоро Законът за здравето да бъде променен така, че да влезе в сила пълната забрана за пушенето на наргилета и електронни цигари на закрито? Очаква ли се скоро да се проведе процедурата по нотификация?

– Тук може да Ви даде отговор само Министерство на здравеопазването.

Очакват ли се законодателни промени, които наистина да разширят възможностите на инспекторите на РЗИ, така че те да имат правото да затварят заведения “рецидивисти” за определен период от време, след като те са “хващани” от инспекторите над 3 или 5 пъти на месец с пушещи хора в тях? Тези предложения бяха предложени и от Националният здравен инспектор като единствен вариант забраната да се спазва, както и от инспекторите на РЗИ, които многократно са казвали, че няма какво друго да направят, и няма как да вразумят собствениците освен с една глоба на месец, която в максималния и размер е 10 000лв.? Какво бихте предприели като законови инициативи за справяне с проблема?

– По-разумно е всички тези проблеми да бъдат изяснени и облечени в законова норма на Министерството на здравеопазването, защото те са органът, който би следвало да обобщи проблемите по забраната за тютюнопушене на закрито. Именно затова очаквам наистина по-широка и добре обмислена законодателна промяна, която да осигури от една страна превенция на нарушение на закона, а от друга страна адекватно функциониране на заведенията.  Това трябва да извърши Министерство на здравеопазването.

 

Веселин Вълчев, Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.