Българските топ икономисти не искат въвеждането на минимална общоевропейска заплата
Общество ОРГ

В края на предизборната кампания по евроизбори 2019, които ще се състоят тази неделя станахме свидетели на множество обещания за минимална общоевропейска заплата. Такива имаше както от българските кандидати за евродепутатско място, така и от водещия кандидат за председател на Европейската комисия от ПЕС – Франс Тимерманс, който обеща, че при поемане на длъжността, заплатите в евросъюза ще бъдат 60% от медианната работна заплата в конкретната страна членка.

1135 лв е средната заплата за 2018 г. Медианната е 795 лева. У нас тя е 70% от средната заплата. Ако вземем предложението на Тимерманс, тя трябва да е 475 лева, обясни Ганев. Това според икономиста означава, че минималната заплата у нас трябва да падне с 30-40 лева

Икономическият и политически анализатор в “Индъстри уоч” – Лъчезар Богданов заяви, че според него веждането на минимална общоевропейска заплата ще значи пренаписване на договорите за формиране на ЕС:

“В момента минималната работна заплата е по-висока. Този въпрос трябва да се гледа в по-широк контекст, тоест какви теми изобщо подлежат на общо решение и какви не подлежат, защото както във всяка една страна има теми с местно значение, и теми от национално значение, особено когато става въпрос за ЕС, ключово е каква е ролята на националните държави там. Логиката на съюза досега винаги е била, че общо се решават въпроси, които по някакъв начин имат отношение към 4-те свободи: движение на стоки, услуги, капитали и хора.  Това е общият принцип. Вместо да се гледа едно нещо дали трябва или не трябва да се въвежда, въпросът според е принципен – дали регулациите на ЕС трябва да минават отвъд необходимото за да се поддържат тези свободи в съюза. Да се добавят такива неща като минимална общоевропейска заплата е пренаписване на договорите за формиране на Европейския съюз. Темата е много по-политическа и сериозна.  Не може в момента в който на някой му хрумне, че нещо е добро за голяма част от хората в съюза, било то и добра идея, тук минаваме една доста сериозна граница. Според актуалните договори в съюза досега, логиката е, че се регулират само области, които имат пряко отношение към 4-те свободи, заяви икономистът.

Според старши икономист в Института за пазарна икономика – Петър Ганев, въвеждането на минимална общоевропейска заплата няма да увеличи заплатите у нас, а ще намали минималната заплата с около 30-40лв.

“Нашите изчисления сочат, че средната заплата у нас в момента е 1135 лв. Според тази сума медианната е 795 лева, а по предложението на Тимерманс, минималната трябвада бъде 60% от медианната, което прави 475лв минимална заплата у нас, ако предложението му бъде прието. Това означава намаляне на доходите, а не увеличаване”, посочи пред Общество ОРГ – Ганев, и изрази мнение, че и според него минимална общоевропейска заплата не е нужна.

“Не трябва да има общоевропейска заплата. Слабост е да се координира заплащането в Европа като цяло. Не трябва да се търси по-добър механизъм, а просто не трябва да има такъв”, добави той и допълни как според него заплащането у нас може да се повиши трайно.

“За да има увеличенеи на доходите трябва да продължим да растем, и то с по-голям темп от този в Европа. Ако очакваме, че правителството трябва да направи нещо, че заплатите да достигнат европейските, ще останем с чакането, тъй като говорим затова, че по-голямата част от заплатите идва от частния сектор. Те зависят от това как се представя икономиката, какви са инвеститорите и кой купува това, което произвеждаме. Така икономиката расте по-бързо.”, уточни икономистът пред Общество ОРГ, и завърши с прогнозата си затова, как би повлияло изкуствено повишаване на минималната работна заплата днес.

“По какъвто и начин да променим минималната заплата, то няма да повлияе. Едно, че много хора могат да отпаднат от пазара на труда, ако я вдигнем доста – изкуствено. Иначе вдигането на минималната, може да побутне и средната нагоре, но в общия случай тя зависи от това, което споменахме по-горе. Една беше ситуацията през 2012г., когато имаше голяма безработица, сега има почти пълна заетост. Заплатите би трябвало да се вдигат. Ето сега например ако VW направи завод у нас ще стане нещо, което за някакъв кръг от хора ще означава по-високо заплащане, тоест това ще побутне заплатите нагоре на целия сектор. Трябва обаче да се случат много, много такива неща за да има промяна”.

Веселин Вълчев
Общество ОРГ
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.