БСП ще бие ГЕРБ с повече от очакваното, сигурен е Александър Симов
Александър Симов
Общество ОРГ

“Със сигурност “БСП за България” ще победи ГЕРБ на предстоящия евровот. Победата ще е категорична и с повече от очакваното.” Това заяви пред Общество ОРГ депутатът от БСП Александър Симов. 

Със социалиста разговаряме малко след митинг-шествието за 1 май

Г-н Симов, чувствате ли се като победители след митинг-шествието на “БСП за България” по повод Международния ден на труда?

Еуфорията ме държи, не мога да го отрека. Този, който не е заставал пред аудитория от 30 – 35 000 души, само той не знае какво е чувството и какво усещане за мощ и политическа сила ти дава това. Честно казано, БСП отдавна трябваше да направи такова събитие в София. Ние трябваше да заявим мощно нашия глас по този протестен начин и няма по-подходяща дата от 1 май, за да го направим. Днешният ден обаче не е толкова ден за празник, колкото ден за припомняне на това какво трябва да променим в България. Така че, на въпроса ви дали се чувтваме като победители или не, чувстваме се като хора, които носят промяната. И това за мен е много важно.

А очаквахте ли толкова много, голяма част от тях млади хора? 

Тенденцията в БСП е такава, макар да става бавно и мъчно, все повече млади хора влизат в партията или ни подкрепят.

Проблемът с младите хора беше в това, че социалистическата идея по време на прехода беше сатанизирана и много хора се оттеглиха.

Левите хора обаче отново се появяват и все повече от тях са млади, което е много важно.

Какво е основното ви послание след митинга и преди предстоящия евровот?

Според мен то е много добре синтезирано в нашия слоган “Справедливост сега” и ще ви кажа защо. Политическият елит в България дълго време беше насочен в утопичното светло бъдеще, което никога не идва. Щяхме да живеем добре след 10 години, щаха все да ни оправят – разбира се в политическия смисъм на думата, не в другия. И всичко това все трябваше да се случва в бъдещето, което никога не дойде. В последните няколко години обаче все повече се усеща, че политическия елит го хвана инфлация, защото хората вече не вярват, че нещо може да се случи тук, сега и в момента. мисля, че всяка политическа сила вече трябва да мисли за хората днес, а не само да обещава какво ще стане утре. И точно това ни отличава нас в момента.

Как мислите, дали левите партии и либералите са бъдещето в европарламента?

Тук въпросът е малко по-сложен. Аз виждам, че някои анализатори правят “аритметичната сметка”, че левите и либералите в следващия Европейски парламент могат да имат мнозинство и съответно да излъчат председател на Европейската комисия. Тук обаче въпросът е по-сложен, според мен, но никой не го разглежда от една друга страна. Досега европейската левица в нейния традиционен вид плати и продължава да паща солената цена за това, че влизаше в коалиции с Европейската народна паритя без оглед на някакви принципи и идеи, а на базата на дайте да си разпределим порциите на властта в Европа. Сега ПЕС не може да си пзволи подобна коалиция, независимо от изкушението да погледнеш към властта в ЕС. Според мен всяка коалиция трябва да се осъществява само на ясна принципна основа и идея какво трябва да се постигне. Всичко останало ще вкара Партията на европейските социалисти в капан.

Вярвате ли, че “БСП за България” може да победи ГЕРБ на предстоящия евровот?

Сигурен съм и ще го заявя категорично. Да, БСП ще победи. И мисля, че ще победи с повече, отколкото очакват социолозите.

Борислав Петров, Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.