Бившият зам.-председател на БСП Кирил Добрев с имоти за половин милион, откъде идват парите?
Общество ОРГ

Бившият депутат и зам.-председател на БСП Кирил Добрев е декларирал имоти на стойност почти половин милион лева. Това сочи Декларацията му за имущество и интереси, която той е попълнил за последно през 2017 г., когато беше депутат.

Проверка на Общество ОРГ показа, че ексдепутатът има на свое име, както и на името на жена си – Антония 8 имота. Сред тях са няколко апартамента в София, 2 къщи с двор в Гоце Делчев, както и апартамент във Варна на стойност над 452 хил. лв.

Още един от ръководните фактори в БСП подаде оставка, вижте една от заигравките им с фалшиви новини (ДОКУМЕНТИ)

Откъде идват парите на Добрев?

Първото нещо, което трябва да кажем за Кирил Добрев е, че той е син на бившия вътрешния министър Николай Добрев (който връща мандата през 1997 г.). Източници на Общесто ОРГ сочат, че първоначално Добрев започва “изкарването” на финансовите си средства като собственик на чейнджбюро, а в последствие синът на ексвътрешния министър става собственик на ВЕЦ, фирми за покупко-продажба на горива и хотели чрез свои роднини.

Да започнем от фирмите “Тера корп” и “Тера кап“, в които в търговския регистър фигурира името на вече покойната майка на Добрев, а за компаниите можем да кажем, че са снабдявали с гориво доста години различни държавни институции, като спечелените обществени поръчки от двете компании са на стойност над 34 млн. лв.

Репортаж на бТВ през 2015 г. посочва покупката на най-големия хотел в Кюстендил – “Стримон спа” от сина на президента Първанов, както и от сестрата на Добрев. Сделката е на стойност 7,5 милиона лева.

Добрев е и бивш сътрудник с Еленко Божков, който е в стратегическия съвет за развитие на президента Румен Радев

Трябва да признаем, че името на Добрев не фигурира в “СИНЕРДЖИ ХОЛДИНГ ООД“, а в нея са само Еленко Божков, както и вече покойният баща на Добрев – бившият вътрешен министър Николай Добрев.

Можем да кажем, че с фирмите на близките си, Добрев е собственик на ВЕЦ Флеш, а по-късно на такъв става притежател и еднологично той самият, официално с името си. През 2002 г. Добрев, заедно с двама свои съдружници закупуват “Пирин Ват” за 1 040 000 лв, а фирмата е собственик на ВЕЦ “Топлика”. Управител на дружеството отново е Еленко Божков, за който вече казахме, че е близък както до президента Първанов, така и до президента Радев. Още през същата година само тази фирма на Добрев генерира приходи от 514 хиляди лева. Това се случва на фона на растящите цени за ток по това време.

Докато Добрев е депутат и зам.-председател на БСП, сестра му Марияна Добрева е личен секретар на президента Първанов – 2 мандата.

Проверка в търговския регистър спрямо Добрев сочи още, че към момента той е акционер в “ЕВРОКАРИЕРИ ЕООД” заедно с Корнелия Нинова и лидерът на АБВ – Румен Петков.

Фирмата се занимава с чуждоезиково обучение на хора. Освен това Добрев има акции в “Българска федерация по ръгби” и “Бак Ойл ООД“, с която той отново продава горива.

Припомняме, че привидно заради слабите предизборни резултати, през изминалата седмица Добрев заяви, че подава оставка от зам.-председателското място в БСП и че изпълнителното бюро му я е приело.

Към този момент екипът на Общество ОРГ научи, че някои членове на изпълнителното бюро на БСП не знаят.

Фалшивите новини „изядоха главата” на Корнелия Нинова и Георги Свиленски

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.