Бареков: ВМРО имаха много купени гласове, тол системата няма да “тръгне” докато правителството и превозвачите не се разберат
Barekov-Makron-prevozvachi-Toll-sistema-paketut-Makron-ES-evroparlament-obshtestvo
Общество ОРГ

През изминалата седмица новоизбраните български евродепутати се срещнаха за да обсъдят действията си по предстоящия за гласуване планМобилност“. Покана за срещата дойде от евродепутата Ангел Джамбазки, а всички поканени обещаха да си сътрудничат, като според повечето страната ни има шанс в “битката” на гласуването. Николай Бареков обаче беше единственият български евродепутат, който в рамките на миналия Европарламент подкрепи плана “Макрон” изаяви, че според него въвеждането му ще е “полезно” за България. Ето как реагира той на въпросната среща и какво е мнението му за скандалите около изграждащата се тол система у нас, в интервю за Общество ОРГ:

Имахте по-различно мнение от това на всички български евродепутати на последното гласуване на плана “Мобилност” в Европарламента към дегашния му вид и гласувахте “ЗА”? Все още ли имате такова мнение, след като след среща при Ангел Джамбазки от миналата седмица стана ясно, че всички “нови” български евродепутати ще си сътрудничат по това да отхвърлят “плана”?

– Там мачът е свирен, според мен. Правят си PR на гръб на медиите в България и на хората, които са ги избрали. Никакъв шанс нямат да променят нищо. Този парламент има съвсем други проблеми за решаване. Пакетът “Мобилност” ще мине в този му вид, в това няма никакво съмнение.

Между другото да Ви кажа една новина, г-н Джамбазки не е избран за зам.-председател  на консерваторите, което е много голямо отстъпление от моята позиция в предишния мандат. Макар че заслужаваше с двама евродепутати. Би трябвало, има нещо там. Нещо се случва.

Г-н Джамбазки каза, че е намерил подкрепа по пакетът “Макрон” в лицето на поляци, испанци, литовци, латвийци и т.н. Смятате ли, че може наистина да се събере достатъчна подкрепа за да бъде обърнат вота по “плана”?     

– Аз лично не вярвам на нито една дума на това, което говори г-н Джамбазки. Като цяло Източна Европа имаше своите позиции по темата. По-размумните държави като поляците и чехите водиха една позиция на диалог и преговори, защото можеха да се направят отстъпки, и то най-вече да се запази това с текста – да са на трудови договри всички транспортни работници, и да се разхлаби “режима” за прибирането. Но как да Ви кажа… праволинейна позиция, некомпетентна позиция… и на Новаков, и на Джамбазки, пък и на колегите от БСП в предния мандат. България не можа да защити своя интерес. Като цяло няма връщане назад. Който познава процедурите на Европейския Съюз, знае, че това е вече един преодолян процес.

Не отговорихте все още ли мислите, че в този си вид пакетът “Мобилност” трябва да бъде приет, и, че ни е в полза?

– Да, “пакетът” в този вид е полезен за българския бизнес, спрямо това той да навлезе в правилата, и за него да има такива.  В края на краищата винаги не може ние винаги да сме на дъното на ЕС. Тази теза, която защитават неолибералните кръгове в България, към които според мен спада и Джамбазки, нямам никакво съмнение, та, че “по-добре най-бедни, но да сме в Европа”, вече станахме за смях с това…  Избирателите видяха и дадоха ясна оценка, като не отидоха да гласуват. Това не може да продължи вече. Колко ще “лови” още хората тази позиция.

Социологическите агенции обаче отчитат, че резултатът на ВМРО, които имат най-голям ръст в подкрепата се дължи най-вече на активната позиция по темата на г-н Джамбазки.

– Нещата са още по-брутални мога да кажа. ВМРО имаха много купени гласове. Адски много, и това е ясно. Но виждам, че няма желание нито служби, нито прокуратурата да разследват. С 250 гласа преди 5 години вкарахме 2 евродепутати, сега г-н Джамбазки постигна същото с 100 хиляди гласа по-малко. Цифрите са ясни. Явно това ще бъде един парламент, който ще бъде доста раздвоен. Той ще се занимава преди всичко със себе си. “Обесен” парламент казват англичаните за подобен тип парламенти, в които няма ясни мнозинства. С плаващи позиции и силно влияние на Макрон, а и на либералите. Аз много исках консерваторите да са основна сила, но за съжаление нашата група отива към 7-та група в европарламента.

– Нищо конструктивно няма да се получи с оглед на дясната позиция, която по всичко изглежда ще бъде доста яростна.  Тя няма да може да даде други идеи. Очаквам да управляват тези партии, които управляват и до момента.  В първите месеци парламентът ще се занимава със себе си, после ще гласува предишните останали неща. Не очаквам никакви реформи. Те няма да могат да съберат консенсус за такива. Виждате, че те дори не могат да се разберат за председател на Европейската комисия.  Кандидатите са все по-слаби, и все по-обвързани с европейското си семейство.

В този ред на мисли Вие мислите ли, че например кандидат като Ангела Меркел може да стане председател на ЕК, видяхме, че тя беше предложена от Еманюел Макрон, след като водещите кандидати към момента бяха отхвърлени?

– Това е най-добрият вариант. Така първо ще се оттърват от Меркел в Германия.  Второ, Меркел се е доказала, че може да прави някакъв консенсус. Както Ви казах този европарламент няма да промени нищо, защото няма мнозинство за такива неща. Тоест, ще се поддържа статуквото. А кой се е доказал, като най-добър поддържащ статуквото в Европа до момента – Меркел.  По същата логика и г-н Борисов ще се справи.  Той в последните 5-6 години също е  част от това статукво. Поне аз на това съм свидетел. Така че политици тип Меркел, Кристалина Георгиева, Борисов  и т. н., за които реформтие са чужда дума, те ще се справят чудесно с тази задача в този парламент.

Какво се случи с Вас на тези евроизбори? Финансиране ли не Ви достигна?

– Нищо особено. Подкрепих колегата Байрактаров. Заради него се записах в листата, за да има подкрепа. Много държах той да направи една хубава кампания, но ние не сме инвестирали никакви пари в нея. Имахме ясни идеи, просто това, че хората не излезнаха да гласуват се отрази на всички. Показателно е обаче, че нашите резултати са сравними с партии като НФСБ и АТАКА, които от няколко години са във властта и са обгрижвани. Иначе,  който хвърли най-много пари, постигна и най-добри резултати. Това е.

Вие сте информиран човек. Журналист. Предполагам сте чул от медиите за новоизграждаща се тол система у нас? Какво мислите за нея, смятате ли, че ще ни донесе ползи спрямо винтения режим в момента?

– В интерес на истината аз следя дебата по тол системата, но не съм запознат в детайли с нея. Като любител на магистралите аз се вдвижа от години и в Европа, и в България много по тях. Само да Ви кажа, че в България републиканската мрежа не отговаря на европейските стандарти, които искаме да имаме като европейци. Моят съвет към управляващите е, че трябва да въведат тол системата. Виждаме, че такава има във всички балкански държави. Нека тя обаче бъде въведена само за изцяло завършени пътища, а не за инфраструктурни проекти. Магистрала “Тракия” – окей. От София до морето да плащаме, обаче за каква тол система говорим, като не можем да достигнем от София до Белград по магистрала…

Прав сте. Не знам дали знаете, но няколко пъти държавата отложи пускането на тол системата, тя трябваше да започне тази година, периодите бяха премествани от лятото на есента, в последствие за другата година. Също така към момента АПИ е изградила единици контролни станции, а по проект те трябва да са над сто, което показва, че държавата в лицето на АПИ няма готовност за пускането и в експлатация отново, въпреки отложените срокове. Междувременно повечето от главните хора в АПИ са в оставка, или са нови, като всички главни лица там се сменят през няколко месеца. Междувременно миналата седмица беше прекратен договорът на единия от доставчиците, като в момента е останал само един, което пък води до монопол на пазара. Какво е мнението Ви за всички тези скандали около изграждането на тол системата и АПИ?

– За мен системата е такава в момента, че се пазят едрите превозвачи. Истината е, че ако тръгнем в зародиша на тол системата, първите, които “изпищяха” за едрите превозвачи.  Тези, които “пищят” винаги, когато има нещо, което не им харесва. Така че правителството прави всичко възможно да им огоди. Докато правителството не се е разбрало с едрия бизнес, нито ще има позиция по пакета “Мобилност”, която да бъде използвана от работниците, нито ще тръгне тол системата. Ще видите, че докато не се разберат тя няма да тръгне, и те ще си намерят оправдания затова.

Може би сте запознат, че при прекратяването на договора на единия от доставчиците миналата седмица, останалият доставчик е австрийска фирма – “Капш”. Тя е известна с многото дела, които се водят срещу нея в цяла Европа, като в Чехия тя беше осъдена за измама с обществени поръчки.Та, при монопола който се получава в момента, всички български превозвачи ще трябва искат не искат да си купуват устройства от нея. Говори се за лобиране на австрийски интереси в АПИ и т.н. Как бихте коментирал това?

– Не съм запознат с темата, но общевам да се запозная по-задълбочено с тол системата. Нещата, които казвате наистина са интересни. Когато се запозная по-задълбочено с нея обещавам да Ви кажа, за да коментираме по-задълбочено.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.