арх. Борислав Игнатов е изборът за кандидат кмет на София на “Демократична България”
АРХ. БОРИСЛАВ АЛЕКСАНДРОВ ИГНАТОВ
Общество ОРГ

От коалицията между партиите Да, България, ДСБ и  Зелено Движение – “Демократична България” избраха арх. Борислав Игнатов да бъде техният кандидат за кмет на София на местните избори през октомври тази година. Това се е случило на коалиционен съвет тази седмица.

 

Кой е арх. Борислав Игнатов?

Той е председател на Камарата на архитектите в България от 2016г., работи като проектант, завършил е УАСГ, специалност – “Градоустройство”. Работи от много години в сферата на градоустройството и архитектурата, като е участвал в доста международни проекти. Има период през живота му в който работи изцяло “навън” – от 1999г. когато отива в Бостън и работи за William Rawn Architects, след това в Ню Йорк от 2001г. в една от най-големите световни компании занимаващи се с архитектура – Perkins+Will Architects. Има редица награди за архитектура у нас и извън граница, а образованието си допълва и в Advanced Architectural Design/ Columbia University, където остава да преподава “Концептуална архитектура” и “Опазване на историческото наследство” за известен период от време. Основава свое ателие в Ню Йорк – “Bignatov Studio New York”, след което се връща в България.

“Председател на Управителния съвет на Камара на архитектите в България, благодарение на представената от него програма за оптимизация и развитие на организацията. В процеса на изпълнение на тази програма арх. Игнатов натрупва сериозен опит в ръководство на голяма структура и оптимизирането на процесите в нея с цел по-висока ефективност. Въвежда иновации за пряка демокрация като електронно гласуване, онлайн заседания, директни излъчвания на Общите събрания. Автор е на множество предложения и инициативи към Държавата и Общините за опростяване на строителните процедури с цел намаляване на бюрокрацията и въвеждането на реален и прозрачен контрол. За съжаление повечето от тези предложения са бламирани от нежеланието на администрацията за реформа. Арх. Игнатов е един от авторите и защитници на кардиналната теза, че Закона за устройство на територията трябва да бъде отменен и на негово място да се приеме съвременен и ясен Кодекс по примера на напредналите страни. Задължителното въвеждане на открити международни конкурси за обектите на обществените поръчки е друга важна обществена кауза арх. Игнатов”, пише в сайта на Камарата на българските архитекти още за техния председател.

 

Кой още ще присъства в листата на “Демократична България”?

В медийното пространство се спекулира, че водач на листата за общински съветници на коалицията ще бъде бившият съдия от Софийски районен съд – Методи Лалов.

Днес ВСС се събира “експресно” по темата за да освободи Лалов, който подаде оставка в началото на август, заявявайки, че иска да е осовободен от 2 септември заради амбиции в политиката (явно за местни избори). Свиканото от Лозан Панов заседание днес най-вероятно ще гласува оставката му.

Методи Лалов е и бивш председател на Софийския районен съд от което отново сам се оттегли през 2016г., а към момента има образувано дисциплинарно производство, като едно от обвиненията му е, че е заплашил служителка на Софийския районен съд с уволнение.  Дори и след гласуване на оставката му, той обаче ще трябва да завърши делата по които заседава.

Сред обсъжданите кандидатури за общински съветници на “Демократична България” в коалиционния съвет тази седмица са били още бивши магистрати и бившият ТВ водещ – Милен Цветков.

 

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.