Александър Йорданов: Като евродепутат ще искам повече Европа в България
Александър Йорданов
Общество ОРГ

В последните седмици  Общество ОРГ ви среща с кандидатите за евродепутати с най-голям шанс за влизане в европарламента. Сред тях е и кандидатът от квотата на СДС в листата на ГЕРБ Александър Йорданов. Той е роден през 1952г.  във Варна. Председател е на 36-тото Народно събрание (1992-1994) и на парламентарната група на СДС през същия мандат. Народен представител в 7 Велико народно събрание. Бил е и пълномощен посланик в Полша  и едновременно в Литва, Латвия и Естония (1999 – 2001) и Република Македония (2001 – 2005). Авторът на култовата фраза “Днес е един добър ден за българската демокрация” коментира пред Общество ОРГ актуалните политически теми, както и своята кандидатура за евродепутат.

За какво ще се борите, ако бъдете избран за евродепутат? Конкретизирайте Вашите инициативи, като идеи които смятате да подемете, ако бъдете избран за такъв?

– Европейският парламент не е тепих за междунационални борби. Ще защитавам това, което е мое верую още от началото на демокрацията у нас – повече Европа в България. Това означава,  по-силен, единен и интегриран Европейски съюз. Защото само в такъв съюз ние можем да имаме  успех. И само в него може да се сбъдне и новата българска кауза – европейски доходи и стандарт на живот за всички българи. Ще бъда противник на антиевропейските партии –крайнодесни националисти и крайнолеви популисти. Защото в техните действия виждам опасност за Европа и за България конкретно. Ще защитавам българските интереси чрез мнозинството на Европейската народна партия. Не ми допада идеята нашите евродепутати да се перчат с „лични” инициативи, да се правят на „интересни” за сметка на интересите на държавата ни. Ценя екипното начало. Защото знам, че сговорна дружина планина повдига. Със сигурност ще подкрепя културни творци и учени да представят по подходящ начин своите постижения. Обмислям инициатива, която бих искал да реализираме заедно с евродепутати от страните, които също като нас бях под „съветски ботуш” близо половин век. Тя е свързана с нанесените ни като държави и граждани през този период морални и материални щети. Нека не забравяме, че дори Тодор Живков в края на 80-те години призна, че наложеният ни от Съветския съюз „социализъм” е едно „недоносче”. Но за това „недоносче” Кремъл дължи извинение. Москва ни е длъжник.

– ЕС не е статукво. Той е процес, който ще се развива в бъдеще чрез взаимно договаряне и взаимни отстъпки между страните. Затова и ще участвам във вземането на решения в посока на по-голяма интегрираност на европейските държави и ще бъда противник на всички, които се опитват да градят фронтове и барикади вътре в ЕС.  И което е особено важно – Европа не трябва да подценява хибридната война, която антиевропейските сили, подтиквани от днешните управници в Кремъл, водят срещу нас. Важен приоритет ще бъде също така и продължаването на процесите на евроинтеграция в нашия регион.

Мислите ли, че ще можете да се сработите с колегите си евродепутати от ГЕРБ и от листата на ЕНП?

– Не се съмнявам, защото следейки тяхната работа в сегашния европарламент виждам, че по много от важните теми мислим в една посока. Важно е ЕНП да провежда последователна политика и ние да участваме активно във формирането ѝ. Европа се нуждае, както от добри реформи, така и от съхраняване на положителното, което е постигнато от десните и дясноцентристките управляващи партии. Защото е добре известно, че десните политики пълнят джобовете на хората, а левите ги изпразват. Понякога, а това направиха няколко пъти социалистите у нас, изпразването е трагично.

Какво е мнението Ви за кандидат евродепутатите Николай Бареков и Делян Пеевски. Могат ли такива хора да защитават интересите на България в Европа?

– В политиката всяка партия сама решава кой най-добре ще представлява нейните интереси. Но общия български интерес е страната ни да става все повече нормална европейска и натовска държава, да къса зависимостта си от външни антиевропейски сили. Да генерира сигурност и успешно икономическо развитие. Да живеем в правова и подредена според общоприети правила и ценности, държава. Да бъдем авторитетен член на ЕС и НАТО. Всяко отклонение от тази политика вещае лоши дни за България. Но и на мен би ми било интересно, дали цитираните от вас политици мислят същото.

Бихте ли изпълнявал нареждания от ЕНП, ГЕРБ или СДС, спрямо това да гласувате по един или по друг начин за даден законопроект в ЕП?

–  „Нареждания” в Европарламента няма. Евродепутатите от ЕНП са голямо семейство, в което свободно ще се дискутират различни проблеми. Мой главен „консултативен съвет” ще бъде Съюзът на демократичните сили. Защото е известно, че идеите, които СДС е лансирал през годините, винаги са били в полза на България. Няма причина да имаме сериозни различия с евродепутатите от ГЕРБ. Аз и досега съм одобрявал работата на евродепутати като Андрей Ковачев и Ева Майдел, работата на комисаря Мария Габриел. А и от опит знам, че консенсусните решения са най-добрите и национално отговорни решения. Досегашната практика показва, че евродепутатите от едно политическо семейство по принцип гласуват заедно, независимо, че са от различни партии. Така например евродепутатът Светослав Малинов от Реформаторския блок (от партията ДСБ) e гласувал многократно заедно с колегите си от ГЕРБ. Но със сигурност ще има много случаи, когато ще бъда на различно и дори противоположно мнение, от това на  евродепутати от БСП. Тъй като отсега има сигнали, че те сякаш ще бъдат загрижени повече за интересите на Кремъл, отколкото за нашите български европейски интереси. Но това не би трябвало да изненадва. Всяко различие спрямо БСП е за доброто на България.

Постигнал сте много в политическия живот, каква е мотивацията Ви да се кандидатирате за евродепутат и да искате да станете такъв?

– Активно в политиката съм участвал само осем години – в периода 1990-1998 година. След това наблюдавах случващото се отстрани. Наблюдавах с безпокойство карнавала на  парийните боричкания в дясното пространство, лидероманията, егоцентризма, които направиха така, че т.нар. стара десница у нас вместо да управлява, да гради европейска България, влезе в безумни междуособни войни. И така изпадна от българския парламент. Някога СДС побеждаваше основния си политически опонент БСП.  Но това беше за последно преди 22 години. Сега аз искам отново да преживея радостта от победата. Имам опит и като политик, и като дипломат. Мога да помогна на България в този важен и за Европа момент. Имам своите позиции. Убеден демократ и евроатлантик съм. И предполагам, че това е основната причина СДС да издигне кандидатурата ми.

Какво е мнението Ви за включването ни в еврозоната и Шенгенското пространство? Ще се борите ли за тези неща?

– Това са национални приоритети. По тях не би трябвало да има разделение между българските евродепутати. Нямамясто за умуване. Стандартът на живот в страните от еврозоната е по-висок от българския стандарт. Следователно, ако искаме да имаме по-добър живот, е необходимо по-бързо да се подготвим за влизане в нея. България е готова да се присъедини към Шенгенското споразумение. Изисква се последно дипломатическо усилие и добрата новина ще дойде още в началото на новия мандат на Европарламента. Важен приоритет е да продължи кохезионната политика и след 2020 г. Благодарение на усилията на досегашните евродепутати от ГЕРБ е направено много в тази посока. Вече е известно, че европарламента подкрепи увеличение с над 3 млрд. лв. на финансирането за България след 2020 г. Така сегашните 14.6 млрд. лв.  ще достигнат до 18 млрд. лв. за периода 2021-2027 г. От новите български евродепутати се иска само да бъдат ангажирани с тази политика, да я продължат. Защото това означава нови възможности за регионално развитие, за инфраструктурни проекти, за заетост. Важно е да се запази тенденцията за увеличение на бюджета по програмата „Еразъм+”. Бих искал Р Северна Македония да стане пълноправен член на ЕС или поне да достигне до прага на приемането. Това ще бъде голям успех за европейската българска политика. Мога да помогна с експертиза за преодоляване на някои противоречия в интерпретацията на двустранния ни договор. Важно е да мислим позитивно, да не гледаме нито България, нито Европа с черни очила. Защото това е нашият свят.Това е светът, в който ще съществува и в бъдеще България.

Интервю на Веселин Вълчев, Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.