МЕГАСКАНДАЛ: А1 взима милиони от винетките без търг! Кой стои зад схемата?
Общество ОРГ

От края на 2018 година мобилният оператор А1 продава в своите сайт и приложение електронни винетки. Операторът дори спами непрекъснато своите протребители със съобщения, напомнящи за новата екстра.

Проверка на Общество ОРГ показва, че А1 са в партньорство с „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД, които се оказва, че са единственият национален доставчик на „услуги за електронно събиране на такса за изминато разстояние“ и партньор на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Незнайно как те се уреждат с тази „титла“ на 18 декември 2018 година с решение на Управителния съвет на АПИ.

Зад фирмата „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД откриваме Станислава Димитрова Арнаудова. Същата стои начело на редица фирми, печелили обществени поръчки.

Първата победа с обществена поръчка на Арнаудова със същата тази фирма е през 2012 година, когато е обявен конкурсът „Синя зона“ – Слънчев Бряг изток“. Любопитното е, че фирмата е създадена малко преди обявяването на конкурса.

От редица медийни публикации става ясно, че същата Станислава  е приближена на скандалния бивш шеф на СДС и спряган в медийте за представител на австрийската фирма “Капш Трафик Солюшънс” Борис Марков.

Именно “Капш Трафик Солюшънс” е фирмата, която печели поръчката да разработи новата тол система за покупка на е-винетки срещу сумата от 180 милиона лева.

„Капш“ е на българския пазар от 2005, когато започва работа по съвместни проекти с мобилния оператор, който тогава се казваше „Мтел“. Това не е единственото общо. Проверка на Общество ОРГ показа, че и двете са австрийски компании, със седалище и адрес на управление град София улица „Кукуш“, като А1 е на №1, а „Капш“ на номер 2.

Да обобщим: Фирмата “Капш Трафик Солюшънс” с представител Борис Марков печели и разработва тол системата за покупка на електронни винетки, а единственият национален доставчик на тези винетки е фирмата на неговата приближена Станислава Арнаудова „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД. Случайност? 

Очаквайте продължение в Общество ОРГ!

Последвайте ни във Facebook

3 коментари
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.