60 000 са първокласниците тази учебна година
Общество ОРГ

На днешния 16 септември 2019 г. официално стартира новата учебна година. 60 000 деца в страната ще бъдат първи клас, а общо 2400 са училищата, които отварят вратите си.

Българският патриарх Неофит поздрави учащите по повод началото на новата учебна година

Обични ученици, приемайте знанията с любознателност и с ревност следвайте онова, което ви изгражда като достойни българи и граждани на обичната ни Родина. Настъпи денят, когато мнозина от вас ще прекрачат прага на българската духовна школа – училището, мястото, където ще ви бъдат преподадени множество полезни знания. Приемайте тези знания с любознателност и с ревност следвайте онова, което ви изгражда като достойни българи и граждани на обичната ни Родина“, заяви патриархът в официално съобщение.

Министър-председателят Бойко Борисов също честити първия учебен ден на учениците и учителите. Направи го в профила си във Facebook. Премиерът написа, че „Децата и учителите са най-важни и с удоволствие полагаме много усилия, за да бъдат училищата приятни и модерни.”

Общо учениците в България са над 700 000

По информация на Общество ОРГ 60 училища все още са в ремонт. 8 от тях ще започнат годината в други сгради, които временно ще приютят малчуганите.

Въпреки, че средната заплата на всички училища у нас нараства и вече е над 1000 лева, все още се наблюдава недостиг на някои учители. Най-голяма липса има на преподаватели по физика, химия и математика.

Красимир Вълчев

 

По думите на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и тази учебна година основен проблем остава децата, които не посещават училище.

Общество ОРГ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.