Зам. министър на икономиката в брутална схема за източване на еврофондове (Вижте КОЙ)
Георги Борисов

Зам. министърът на икономиката – Любомир Ганчев (37г.) разпределя стотици милиони от европейските структурни фондове към свои фирми и лица със съмнителен произход. Финансовите манипулации, подкрепяни и от самия министър – Емил Караниколов, включват директен и индиректен рекет и изнудване на фирми – бенефициенти. Служители от министерството на икономиката са в постоянен стрес, провокиран от непрекъснати заплахи от  уволнения, отправени от Ганчев. 

Според наши източници информацията е, че самият Ганчев от известно време е оперативно интересно лице за ДАНС във връзка с подкуп и злоупотреби.

Разследване, уличаващо министър в престъпление

В редакцията на Общество постъпиха сигнали от български фирми, които описват изключително нагъл и брутален подход на изнудване и директно източване на средства от “Оперативна Програма Иновации и Конкурентноспособност” (ОПИК), чийто неформален управляващ е именно съветникът на министъра и настоящ зам. министър на Икономиката – Любомир Ганчев.

В доклад, част от разследване, включващо 84 дружества, ясно се разкрива как точно се извършват манипулациите и кои са близките фирми, свързани с известните бизнесмени и депутати, близки до двамата министри. Интересни са и фактите около консултантската фирма на Любомир Ганчев и неговите съдружници и подставени лица от български и сирийски произход. Графика на цялата схема, екипът ни ще публикува съвсем скоро.

Бенефициенти по програмата се оплакват, че при разглеждането на сигналите за нередности не се спазват законоустановените срокове и масово проверките продължават над 9 месеца, като през това време са спрени плащанията по проектите.

Министерство или силова групировка?

В доклада са разписани още техниките, които се прилагат върху фирмите, които дръзнат да не дават подкупи. В Министерството на Икономиката действа т. нар. отдел “Законодателство, нередности и вътрешен контрол”, който се използва като “бухалка” и в случай, че някоя фирма дръзне да не спазва преките указания, отделът налага финансови корекции в размер на 100% и осъществява законов рекет.

Борислав Илиев (ляво) и Гинка Тодорова (дясно) част от наказателния отряд
Борислав Илиев (ляво) и Гинка Тодорова (дясно) част от наказателния отряд, пряко подчинен на Любомир Ганчев.

“Пред вратата на офиса съм, веднага да се отвори. Имаш 5 минути, иначе пиша протокол и те започваме”

Гинка Тодорова, шеф на “наказателния отряд” многократно е разследвана от Прокуратурата, но помощта на нейния съпруг – Евелин Тодоров, служител в Прокуратурата, за момента се оказва достатъчна, за да не бъдат признати лобистките подбуди на амбициозната чиновничка, обиколила цялата държавна администрация.

В схемите за опорочаване на европейски средства са замесени служители от най-ниско ниво до зам. министри, министър и депутати.

Очаквайте

Любомир Ганчев - "Васал" на Оперативна Програма Иновации и Конкурентноспособност
Любомир Ганчев – Неформален управляващ на Оперативна Програма Иновации и Конкурентноспособност

В рамките на тази седмица в Общество ще бъдат публикувани серия от материали – документи, таблици и снимки, разкриващи факти и интересни връзки на зам. министъра на икономиката – Любомир Ганчев,  началника на отдел “Законодателство, нередности и вътрешен контрол” Гинка Тодорова,  депутатите от БСП Кирил Добрев и Драгомир Стойнев и техните добри приятели – съучениците по чин от 119 СОУ – Делян Пеевски и министърът на Икономиката – Емил Караниколов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.