Закриват Обществения съвет към Фонда за лечение на деца
Георги Борисов

Фондът за лечение на деца няма да има обществен съвет, след като премине към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това стана ясно на пресконференция на председателя на Надзорния съвет на касата Дечо Дечев и зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, на която бе представен проектът на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г.

Съветът обединява лекари, пациенти, неправителствени организации и представители на медиите, които взимат решения за терапията на най-малките. При преминаването на фонда към НЗОК, решенията за лечението на децата ще се вземат от експерти в здравната каса.

Жени Начева обаче увери, че НЗОК изцяло ще обезпечава дейностите, извършвани до сега от Комисията за лечение в чужбина и от Фонда за лечение на деца, като средствата за лечението на българските граждани, деца и възрастни, в чужбина по никакъв начин няма да бъдат намалени.

“Тези разходи ще бъдат преведени в пълен размер на НЗОК с трансфер от държавния бюджет, те са целеви и не могат да се използват за нищо друго. НЗОК ще продължи да покрива логистичните разходи – за транспорт, преводачески услуги и настаняване, които сега се осигуряват по линия на фонда”, каза още зам.-министърът на здравеопазването.

Начева обясни, че целта на промяната е дейността за лечението на български граждани да бъде концентрирана на едно място, с което ще се избегне дублиране на функцията на институциите и разтакаване на чакащите за лечение в чужбина.

“И към настоящия момент на практика формулярите на всички деца минават през НЗОК, но логистиката е в полето на дейност на Фонда за лечение на деца. И сега Касата е контактната точка на страната ни, която отговаря за комуникацията с чуждите здравноосигурителни фондове. В Касата ще бъде обособена отделна административна структура, която да се занимава с тези случаи, като ще бъде използван и целия кадрови потенциал на Фонда”, допълни тя.

През 2019 г. общите разходи за здравеопазване са в размер на над 5 млрд. лв. или 4,5% от БВП, като ръстът на средствата е 545 млн. лв., от които 53 млн. лв. са по бюджета на МЗ за дейности и политики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.

Може също да харесате

Кметът на Карлово получи условна присъда, сбогува се с кметския пост за 4 години

Районен съд-Пловдив издаде днес условна присъда от три години на кмета на…

Иван Тотев: Пловдив е готов за домакинството на Европейска столица на годината

След броени часове Пловдив става официално Европейска столица на културата за 2019…

Кои оставки ще поиска Борисов в ръководството на АПИ

КОЙ ще поеме отговорност за тежката катастрофа и смъртта на 5 човека? Ще стигнат ли 1.35 милярда лева за качествена поддръжка?

Започна протестът на превозвачите в Брюксел

Започна протестът на превозвачите срещу пакета “Мобилност” в Брюксел. Българските превозвачи настояват…

Изписват до 10 дни жестоко пребития от цигани командос

С днешна дата не се налага втора операция на ефрейтор Валентин Димов,…

Мегз с обвинение за измама, подбудителство и обсебване, но засега не е арестувана

Модната диктаторка Мегз се размина на косъм с участта на гаджето си…

Сидеров: Навлизаме в историческа година за Европа, в която не трябва да козируваме

Ако през 2019 г. успеем да преодолеем порока да си пречим един…