Над 1 млрд. лева могат да бъдат дадени за цифровизация на земеделието в близките години
Марина Маринчева

Първата по рода си стратегия за цифровизация на селското стопанство може да стане реалност в близките години. С над 1 милиард евро се предвижда да бъдат внедрени новите технологии в агросектора – от широколентов интернет до специални датчици, които да откриват заболявания у животните.

1 милиард и 47 милиона лева могат да бъдат инвестирани в цифровизацията на родното земеделие и селските райони като цяло.

Това бе оповестено на пресконференция в Министерството на земеделието, на която бе обявена първата у нас стратегия за цифровизацията на агросектора.

Прогрaмата предвижда редица иновации – от предоставяне на бърз интернет достъп до малките населени места през изграждане на специални метеостанции, които да следят метеорологичната обстановка до специални датчици, които да откриват навреме заболявания по животните, респективно да ги предотвратяват. Данните за добиви от предходни години могат пък да помогнат на земеделците да планират и прогнозират бъдещите добиви от посевите, както и стойността на земята си.

Ако проектът стане реалност неминуемо качеството и конкурентоспособността на българската агроподукция ще се повишат, посочи земеделският министър Румен Порожанов.

Основен акцент на програмата ще бъде върху обучението на фермерите да работят с новите технологии и да осъзнаят многостранните им приложения. Освен това помощта пък ще бъде обвързана с конкретни резултати

Предстои стратегията да бъде гледана от Министерски съвет, като именно там ще бъде решено окончателно дали тя ще стане реалност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *Никаква част от сайта obshtestvo.org не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк. Пишете ни на news@obshtestvo.org

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.