Бойко Атанасов е най-вероятният нов шеф на КФН

Като най-вероятен наследник на Карина Караиванова в Комисията по финансов надзор (КФН) запознати спрягат нейния заместник Бойко Атанасов, съобщи в. “24 часа”.

Смятан за близък приятел на финансовия министър Владислав Горанов, той е бивш заместник-министър на финансите в правителството “Борисов 3” и бивш шеф на НАП в кабинетите “Орешарски” и “Борисов 2”.

Досегашният председател на КФН Карина Караиванова отива в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) на мястото на Калин Митрев. Това беше решено на заседанието на правителството в Министерския съвет. Смяната ще влезе в сила от 1 март догодина.

Караиванова има богат професионален опит в работата с международните финансови институции, в частност с Европейската банка за възстановяване и развитие, и ще представлява ефективно интересите на България, уточнява още правителствената пресслужба.

“Искам да уверя бизнеса и обществото, че до евентуалното ми преминаване на новата позиция в ЕБВР ще продължа да изпълнявам задълженията си като председател на КФН. Предстои промяна във философията на надзора у нас и възприемането на риск базиран надзор”, заяви тя в изявление, разпространено от КФН.

И допълни:

“Предизвикателство за целия екип на комисията е получаването на добра оценка за небанковия финансов сектор, с която да изпълним ангажиментите си относно включването в механизма ERM2. Тези задачи трябва да изпълним до средата на следващата година.”

Караиванова заяви още, че приема с благодарност номинацията на българското правителство, и обобщава, че последните 2 години, в които тя беше шефка на КФН, са били ключови в усъвършенстването на дейността на комисията съобразно новите изисквания на европейските институции.

Карина Караиванова беше избрана от парламента за председател на КФН през 2016 г. за 6 години напред. В началото на 2018 г. тя направи така, че комисията да се финансира изцяло от бизнеса. Това доведе до подсилване на институцията и увеличаване на заплатите на персонала и комисарите.

През 2016 г. Калин Митрев беше избран за представител на България в ЕБВР за трети път. По повод рокадата той отказа коментар, но уточни, че ще продължи да се занимава с проекти, свързани с банката.

Тя е един от най-големите инвеститори в страната ни – от началото на дейността си у нас през 1993 г. до 31.10.2018 г. ЕБВР е предоставила инвестиции в размер на 3,847 млрд. евро за финансиране на 249 проекта в различни сектори на икономиката. Инвестициите в частния сектор представляват 56% от актуалния портфейл на банката в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се за важните теми

Запиши се в нашият бюлетин и получавай най-актуалните теми, разкрития и разследвания от България и Европа.

Може също да харесате

Загинали и ранени при взрив на бензиностанция край Рим

Експлозията станала, когато товарен камион, превозващ запалима течност, спрял за зареждане

Сидеров иска смяната на Екатерина Захариева

Лидерът на “Атака” намекна, че Цветанов подкрепя Симеонов и настоя данъкът върху старите коли да бъде оттеглен

Откритият огромен боен арсенал не е предназначен за България, твърди експерт

Това не е оръжие за криминална група, която прави обири, заяви Тихомир Безлов

Борисов: Фалшива новина е, че Груевски има български паспорт

Появи се още една теория, че Груевски е избягал с фалшив паспорт през македонско-албанската граница

Европейският съд: Русия да плати на Навални 63 000 евро заради политически арести

Опозиционерът беше пуснат да присъства на делото, след като плати близо 30 000 евро глоба

Борисов се срещна с премиерите на Черна гора и на Сърбия

Обсъдили са енергийната свързаност и инфраструктурните проекти

Френският адвокат на Баневи: Може и да не ги екстрадират в България, ще се реши до седмица

Съдът е отказал да пусне Евгения Банева, за да се грижи за децата си